Ieder schooljaar maken wij een schooljaarplan waarin wij onze plannen voor het komende schooljaar kenbaar maken. Dit schooljaar hebben wij samen met de drie andere openbare scholen in de Trynwâlden, die samen werken onder de naam Fierkracht, enkele gezamenlijke speerpunten. Wij volgen kritisch de nieuwe ontwikkelingen binnen het onderwijs.
Werken met kwaliteitskaarten
Voor alle onderwerpen waar wij aan werken maken wij een kwaliteitskaart. Een kwaliteitskaart is een middel om de werkwijze en afspraken van ons onderwijs te borgen. Stapsgewijs wordt er voor verschillende thema’s en lessen aangegeven hoe wij werken. Leerkrachten volgen deze stappen en (nieuwe) leerkrachten moeten zich dit eigen maken. In het nieuwe schooljaar worden er nieuwe kwaliteitskaarten gemaakt van thema’s waar wij aan werken.
De kaarten waar wij mee gaan werken worden vier keer per jaar geëvalueerd.
Bent u benieuwd waar wij ons de komende periode op richten?
Het komende schooljaar werken wij aan............
De vier samenwerkende openbare scholen in de Trynwâlden maken onder leiding van een leerkracht die de opleiding MLI volgt een samenhangend beleid waarin beschreven wordt op welke wijze de scholen uitvoering geven aan ICT-onderwijs, de ICT-vaardigheden van zowel kinderen als personeel ontwikkelen, ICT-ondersteuning in de thuissituatie (kunnen) bieden en hoe ICT-communicatie in een specifieke scholensituatie zou kunnen worden georganiseerd.
Voor de scholen van Fierkracht gaan wij gezamenlijk beleid maken ten aanzien van meer- en hoogbegaafdheid wat binnen alle vier scholen wordt aangeboden. Dit betreft zowel de signalering, het aanbod, de organisatie van het onderwijs als de rol van ouders/verzorgers. Er zal ook gekeken worden naar kinderen die minder cognitief zijn ingesteld en op praktisch gebied ‘meer-/hoogbegaafd’ zijn. Ieder kind doet er toe.
Ieder kind is uniek en wij willen graag tegemoetkomen aan specifieke onderwijsbehoeften van kinderen. Wij stemmen af op welke wijze er wordt gedifferentieerd binnen de lessen en hoe wij tegemoet komen aan deze onderwijsbehoeften van de leerling. Wij streven ernaar dat alle kinderen het lesdoel wat wij willen halen ook daadwerkelijk halen en kunnen benoemen. Wij werken hierbij met de PDCA (Plan Do Check Act) Cyclus. In de dagplanning staat het onderwijsaanbod, de leer-/lesdoelen, interventies, feedback en de evaluatie van de lessen. De afspraken die wij maken voor Fierkrachtscholen worden door alle scholen gevolgd.
In deze tijd, waar veel informatie van en over kinderen digitaal wordt verwerkt, hebben wij ervoor gekozen om deze gegevens te verzamelen in een ‘digitaal rapport’. Het is belangrijk om een goede afweging te maken wat wij wel/niet in dit rapport voor kinderen en ouders vermelden. Aan het eind van het schooljaar hebben wij een nieuw rapport voor 2021-2022. Een eigen tekening en/of foto zal in dit nieuwe rapport niet ontbreken.