Onze onderbouw bestaat uit groep 1,2 en 3 onder de dagelijkse leiding van juf Martha. Deze combinatie van groepen vereist een heel duidelijke visie op hoe kinderen leren en hoe wij hier op Sinnehonk werken. Alle kinderen hebben er voordeel van dat deze relatief ‘kleine’ groep van 15 kinderen in één lokaal zit. Jonge kinderen leren van oudere kinderen en oudere kinderen leren jongere kinderen daar te helpen waar nodig is. Het aanbod in deze groep is heel divers. Luisteren naar verhalen, praten met elkaar in de kring en in kleine groepjes. Ook samen aan de slag met klanken, cijfers, vormen, kleuren ect. Jonge kinderen die hier al belangstelling voor hebben worden ongedwongen en op een natuurlijke manier nieuwsgierig gemaakt door taal- en rekenopdrachten in een ‘spel-circuit’. De kinderen in deze groep leren al op jonge leeftijd zelfstandig aan taken en doelen te werken.
In de middenbouw geven meester Bauke en juf Jessica les. In deze groep wordt een duidelijke instructie gegeven voor het werk wat deze kinderen moeten maken/uitvoeren. Vervolgens werken de kinderen zelfstandig aan opdrachten. Bij rekenen werken we op het chromebook en wordt de berekening vaak op papier gemaakt, om te laten zien of kinderen de sommen snappen. Op Sinnehonk zijn de groepen niet erg groot. Hierdoor krijgen ook de kinderen in de middenbouw veel individuele aandacht en krijgen wij een goed beeld van wat kinderen nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Taalontwikkeling heeft in deze groep een prominente plek in het dagelijkse onderwijs. Kinderen krijgen per toerbeurt een boekenkoffertje mee naar huis om samen met ouders boeken te lezen en daarna op school één van deze boeken te presenteren.
De bovenbouw staat onder leiding van meester Folkert. Deze kinderen werken na een duidelijke gestructureerde instructie heel zelfstandig aan een dagtaak. Op deze manier is het werken met drie groepen te ‘behappen’. Er worden afspraken gemaakt over hoe kinderen hun opdrachten verwerken en hoge eisen gesteld. Wij vragen in alle groepen, maar zeker in deze groepen, van de kinderen een kritische houding ten aanzien van hun werk en de wijze waarop zij dit uitvoeren. Evalueren, feedback geven op het proces en product zijn dagelijkse onderdelen van het onderwijs in deze groepen.
De kinderen sluiten in groep 8 hun basisschoolperiode af en daarom is het belangrijk de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op het voorgezet onderwijs. In groep 8 maken de kinderen de eindtoets en sluiten samen met de hele hun basisschoolperiode af met een slotfeest. Hiermee komt een einde aan een mooie en bijzondere tijd op een prachtige school!